НОВА ГОДИНА в ROYAL SEGINUS 5* ,АНТАЛИЯ-ПОТВЪРДЕНА, МИНИ ПОЧИВКА 2018 В КУШАДАСЪ, 16.12.2017г. - ЧОРЛУ-ПОТВЪРДЕНА, РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ЛЯТО 2018 В ТУРЦИЯ   

Актуални оферти за екскурзии и почивки

Кулинарният фестивал на суджука в Пирот - 27 януари 2018г

Цени от: 47.00
Продължителност 1 дни / 0 нощи
Маршрут: Ямбол - София - ГКПП Калотина - Пирот

 Пирот е малък град, намиращ се в източната част на Сърбия, в близост до българската граница. Заобиколен е от всички страни от планини - Влашка планина и Стара планина, които са рядък пример за девствена природа. През града минава река Нишава, а наблизо протича и река Ерма. Пирот е създаден върху изградена през 2 век антична римска станция, носеща названието Turres, което означава "кули". През 9 век градът става българско владение до падането на Българската държава под византийско и османско владичество. През 15-17 век градът носи османското си име Шехиркьой и е център на вилает. След Руско-турската война през 1877-1878г. и след подписването на Санстефанския договор, който определя Пирот за част от Българското княжество, сърбите не желаят да напуснат града и така през 1878г. , той е предаден на Сърбия. През 19 век в града е имало над 40 грънчарски ателиета и магазини, които произвеждали над 70 вида артикула, както и декоративни бижута, правени на грънчарско колело задвижвано с крак - обеци, гривни и други. Сред забележителностите на града са Старата крепост - Калето, датираща от 14в., която се намира в центъра на града. Тя носи и името Момчилград, тъй като по време на изграждането му, Пирот е бил част от българските земи. Музеят на Понишавието - разположен в стара 200 годишна къща. Музеят става известен с това, че част от сцените на филма "Зоня Замфирова" са заснети именно в него. Пиротският пазар, който се намира в централнатга част на града и тръгва от един кокетен фонтан"Чесмата" е един малък хаотичен град в града. На пазара грижливите стопани са подредили продуктите си за продан на пейки, щайги, чаршафи и предлагат стоката си охотно на всеки посетител. Тук може да намерите всичко-плодове, зеленчуци, месо, яйца, домашно приготвени консерви, ракия и вино. 

от Ямбол - 47лв.

от Търговище - 58лв.

Дати
27.01.2018г.; 
Цената включва

- Траспорт с автобус на фирма"Дичони"-гр.Ямбол

- Медицинска застраховка от ЗД "Булстрад"

- Представител от ТА"Ан Мар Травел", екскурзоводски услуги

Цената не включва

- Лични разходи

- Входна такса за фестивала (400 динара-около 6-7лв.)

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО:
Ден 1

Тръгване в 03:00ч. от Автогара-гр.Ямбол по маршрут: Ямбол - София - Калотина - Пирот. Спира се край с.Суково за да се разгледа Суковския манастир. Мъжкият манастир "Успение Богородично", известен като Суковски манастир се намира на десният бряг на река Ерма, край едноименното село Суково, като е част от Нишката епархия на Сръбската православна църква. Време за разглеждане и снимки.

Отпътуване за гр. Пирот - включен в състава на българската държава и споделя нейната съдба до падането ѝ под византийско и османско владичество. Посещение на центъра на града със старата крепост “Калето” датираща от XIV век, която е известна още с името "Момчилов град", средновековен замък с много близка архитектура до крепостта Баба Вида, който местната легенда свързва с българския войвода Момчил юнак, станал по-късно независим български владетел в Беломорието и Родопите. Свободно време за посещение на VI международен фестивал в Пирот. Възможност за разглеждане и дегустация на "пиротската пеглана колбасица”, дегустация на дюлева, сливова и гроздова ракия, дегустация на бело и църно вино, на известните пиротски домашно произведени сирене и кашкавал и др. Този вид колбас е произведен от най-висококачествени различни видове меса, смесени с подправки и се произвежда още от времето на Османската империя. През периода на съхнене, колбасите на всеки два или три дни се гладят или пресоват, ето защо този вид наденица се нарича Peglana (изгладено) и се оформят като подкова. Фестивала "Пеглана колбасица" провеждащ се в Спортната зала на града / входната такса се плаща на място - 400 динара(6-7лв.) /. Фестивалът ще се проведе за седми пореден път в Пирот през 2018г. Прави се обикновенно в края на януари, когато търговията е замряла след новогодишните празници. Според поверието Пеглата прави мъжете по-силни, а жените по-палави. Причина за това е в изобилието от изкустно подбрани подправки и чисто месо, които се слагат в колбаса. Именно Пирот и района  се славят като най-изкустни производинели на прочутата луканка. Местните на шега я наричат "сръбската виагра" заради невероятния вкус, съдържащата се в нея енергия и не на последно място, заради качествата и на най-добро мезе към всички видове напитки- най-вече ракия и вино. Време за дегустация и пазаруване на фестивала. След това свободно време за разходка и разглеждане на града. в 17:00ч отпътуване обратно към България.  

Необходими документи

- За лица над 18 години - валидна лична карта или задграничен паспорт с валидност 6 месеца преди датата на изтичане валидността.

- За лица под 18 години  - засграничен паспорт, акт за раждане- оригинал и копие, ако са с един или без родители - нотариално заверена декларация от родителите - оригинал и копие.


Забележки

Важно :  Ексурзията се провежда при минимум 30 записани туристи.

Агенцията не носи отговорност при промяна на цените на входните музейните такси.

ОБЩИ УСЛОВИЯ ПО ВРЕМЕ НА ТУРИСТИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ

Поведение на туристите:

  • Преди пътуването: ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото да анулира без предупреждение пътуването на всяко лице, чието поведение е такова, че според общите условия по време на едно туристическо пътуване, описани в Закона за Туризма въпросното лице причинява опасност, стрес, вреди, гняв или сериозни неудобства на други клиенти, служители или партньори на агенцията. В този случай ТУРОПЕРТОРЪТ не дължи обяснение или неустойка за анулацията. На потребителя се връща заплатената до момента сума.
  • По време на пътуването: туристите следва да уважават местните обичаи , начин на живот и правила на поведение на съответната държава, в която пребивават. Може да ви глобят за изхвърлен отпадък на улицата, пушене или пресичане на необозначено място.
  • ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото да откаже извършването на услуги по време на пътуването включително и пълна анулация на услуги до края на пътуването на всяко лице, чието поведение е такова, че според представител на туристическата агенция или друго оторизирано лице като държавен служител – полицай, митнически или граничен служител то причинява опасност, стрес, вреди, гняв или сериозни неудобства на други клиенти, служители или партньори на агенцията. ТУРОПЕРАТОРЪТ не дължи обяснение или неустойка за анулацията в случаи, че проявата причинила анулацията е документирана с протокол, подписан от присъстващи на място служебни лица или туристи.
  • По време на движение на автобуса, всеки турист е задължен да пътува седнал. Ако в случай на неизпълнение на това изискване туристът претърпи инцидент,  всички щети и отговорности са за негова сметка.
  • Емиграция – някои клиенти използват туристическите програми, като начин на емиграция. При наличие на подобни случай ТУРОПЕРАТОРЪТ незабавно предава информация за тези лица на полицейските и гранични служби на съответната страна, в българското посолство и администрацията в България. В тези случаи ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за последствията на тези клиенти и не възстановява средства за услуги, които не са консумирани.
  • При заминаване по туристическа програма в града или мястото, където следва да се нощува не се изчакват закъснели туристи и на тях не се възстановяват неконсумираните услуги.
  • При отпътуване за друг град или място закъснели туристи се изчакват до 15 минути. Закъснелите догонват групата или се прибират в България за своя сметка. В тези случаи ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за последствията за тези клиенти и не възстановява средства за услугите които не са консумирали.
  • При пътуване с автобус туристът има право да носи със себе си багаж до два броя стандартни пътни чанти. Пренасянето на обемисти предмети се допуска само с предварителното съгласие на ТУРОПЕРАТОРА и след заплащане на допълнителна такса.