ПОТВЪРДЕНИ ПРОГРАМИ:  ЧОРЛУ 27.04.24; ИСТАНБУЛ-ФЕСТИВАЛЪТ НА ЛАЛЕТО 19-21.04.24; МИНИ ПОЧИВКА 02-09.05.24; ПОЧИВКИ В ТУРЦИЯ 2024;   

Унгария

Унгария

  • Столица: Будапеща
  • Площ: 93 030 km2
  • Население (брой): 10 106 117
  • Официален език: унгарски
  • Местоположение: Централна Европа

Унгария е държава без излаз на море с много съседи — Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия. Релефът и е предимно равнинен с ниски планини в северната част. Столицата Будапеща в миналото е съставена от два отделни града: Буда и Пеща. Тя се разпростира от двете страни на Дунава, има богата история и култура и е известна с лечебните си минерални извори.

Унгарският език е угро-фински език, нямащ нищо общо с останалите езици от Централна Европа. Като един от малкото модерни европейски езици, които не принадлежат на индоевропейското езиково семейство, той винаги е представлявал голям интерес за езиковедите.
Културата на Унгария има древни връзки с финската култура и по-нови с културните традиции на славяни, немци и австрийци. Унгарската народна музика води своето начало от маджарските песни. Музикалната традиция в страната се е оформяла и под различни други влияния, като религията, Турското владичество. С навлизането на християнството през 10 век идва и западноевропейската църковна музика. Тя се състои първоначално от грегориански песнопения, а след Реформацията и от протестантски хорали.
Унгарската кухня, наричана още Маджарска кухня е наситена с подправки. Характерна особеност на унгарската кухня също е  сгъстяване на ястията и използването на много пиперки.
Месото е основен хранителен продукт, като най - разпространено е телешкото. Пикантният вкус и яркочервеният цвят са типични за много ястия. Синоним на унгарската кухня е гулашът.
Обядът е главното хранене за деня и се състои обикновено от супа, основно ястие с месо, десерт и плодове.
Световна известност е придобило токайското вино, което е десертно вино. Известна е и традиционната плодова ракия - палинка.